A mi Józsefvárosunk

86. Karácsonyi mese

2013. december 24. - akoskomassy

06.jpgNapjainkban olvastam újra családommal a rendíthetetlen ólomkatona történetét Andersentől. Ennek kapcsán kezdtem el azon törni a fejemet, miként tudnám legjobban megfogalmazni idén az évzáró szeretetünnep lényegét. Végül arra jutottam, hogy nem próbálok meg bölcsebb lenni a nagy mesemondónál. Csupán annyit kérek: őrizze meg minden ember a saját kis ólom szívecskéjét.

Látszólagos jósággal bevont és mázas, csillogó, mindent eltakaró ünneplő ruhába öltöztetett év végi hangulatban nincs túl sok helye a lázadásnak, a kritikus hangoknak. Ezidőtájt a fájdalom is inkább magányba vonul és azokhoz látogat el, akik egyedül töltik az év utolsó napjait.

karacsony_nagy.jpg

Nagy figyelmet igénylő feladat az év végi rohanásban minden elintézése, beszerzése, megszervezése, mindenki körbejárása vagy körbetelefonálása közepette az ólom szívecske megőrzése. Arra szánni figyelmet, hogy a legfontosabb, de a kötelezettségek sorában nem feltétlenül megjelenő embernek is jusson egy mozdulat, egy kézrázás, némi segítség vagy egy pár szívből kipattanó szó ilyenkor gyakran  nem sikerül. Precízebben: gyakran még ilyenkor sem sikerül.  A fényűzés, a látványkonyha és a gyakrabban vélt, mint valós kötelező körök könnyűszerrel elvonják az emberi figyelmet a lényegtől. A virtuális  térben talán úgy mondják: pörgés. A pörgés pedig nem ördögtől való, számtalan cél elérésére képessé tesz minket. A gond akkor üti fel a fejét, ha a nagy pörgés közepén elvész az ember. Illetve nem akkor, hanem azt követően, amikor utólag felfogjuk, hogy elveszett.

Pedig a názáreti fiatalember alighanem erre akart megtanítani mindannyiunkat. Nem vallásos emberként teológiai mélységekbe nem merülhetek, de Karácsony, a szeretet ünnepe, ettől mindannyiunk értéke. Hittől, vallástól függetlenül. És most, a politikai őrület egy minden eddigi képzeletünket meghaladó stádiumában szeretni képes lényünkre nagyobb szükségünk van, mint a közelmúltban bármikor. Annyi tehát mindössze a kérésem: őrizze meg mindenki a saját kis ólom szívecskéjét!

Boldog karácsonyt és békés új esztendőt kívánok!

Komássy Ákos

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr345706879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása