A mi Józsefvárosunk

80. Az elmúlt huszonév 9.

2013. december 06. - molnarGy

03.jpgFejezetek a józsefvárosi kerületfejlesztés történetéből 9.

Végül lassan összeállt a fejlesztési társaság koncepciója: részvénytársaság lesz, többségi (51%) kerületi és kisebbségi fővárosi tulajdon, sőt 9,9 százalékkal (ez volt a törvényi felső korlát) beszáll az OTP is (az előzményeket lásd itt).

Azt sajnos nem tudom, hogy az OTP hogyan került a képbe. Az érv az volt, hogy a fejlesztések finanszírozása miatt célszerű lehet a tulajdonosi részvételük. Ennek a logikáját igazából akkor sem értettem, de különösebben zavarónak sem tűnt. Nem is volt jelentősége a dolognak, mert az OTP néhány év múlva, még a komoly fejlesztések megkezdése előtt kiszállt.

Megszületett a név, a későbbi Rév8 akkor még R.É.V. VIII. formában a „Rehabilitációs és Városfejlesztési” rövidítéseként keletkezett. Megállapodás született arról is, hogy az 5 tagú igazgatóságba két tagot a kerület, két tagot a főváros, egyet pedig az OTP javasol. Az igazgatóság elnökére a főváros, a vezérigazgatóra a kerület tesz javaslatot. A 4 tagú felügyelőbizottságba két tagot jelöl a főváros, egyet-egyet a kerület és az OTP.

magdolna6.jpg

A személyi összetétel meghatározásakor igen gyümölcsözőnek bizonyult, hogy annak idején a kerületfejlesztési koncepció készítésében valamennyi politikai erő részt vett. Hamar egyetértésre jutottunk abban, hogy olyan hosszú távú ügyről van szó, amit nem volna jó pártpolitikai alapon oda-vissza rángatni. Tudtuk, hogy legalább 25 éves folyamatot indítunk el, amit csak úgy szabad csinálni, ha a lényegben minden fontos politikai erő egyetért. Éppen ezért a mindenkori többség biztosítja, hogy az ellenzék mind az igazgatóság, mind pedig a felügyelő bizottság munkájában részt tudjon venni. Abban is egyetértettünk, hogy a kerület mindkét testületbe szakembereket delegáljon.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy ebben a ciklusban a képviselő-testületben valójában politikai patthelyzet volt, egyik oldalnak sem volt egyértelmű többsége, sőt a Csécseivel folyó, nem ritkán kemény ütközésekbe (sőt még feljelentésbe is) torkolló viták miatt világos oldalak sem mindig voltak. (Ezekről majd külön írok, a kerületfejlesztés ügyét csak közvetve érintik.)

magdolna7.jpg

A fejlesztések jövője szempontjából kulcskérdés volt, hogy ki legyen a cég vezérigazgatója. Szerencsére a vezérigazgatói posztot sem tekintette senki potenciális zsákmánynak (boldog idők!), teljes volt az egyetértés abban, hogy szakértőt kell keresni. A képviselőtestület 1997. március 25-ülésén majdnem egyhangú szavazással (az 1. pont esetében 1, a 2.-nál 3 tartózkodás mellett) a következő döntéseket hozta (szó szerint, a nyelvhelyességi hibákkal együtt másolom ide):

„1. A képviselő-testület a vezérigazgató, szakértő pályázat elbírálásával Csécsei Béla, Falus Péter, Kékesi József, Molnár György képviselőket bízza meg azzal a felhatalmazással, hogy az általuk kiválasztott szakértőt a képviselő-testület a RÉV VIII. Rt. vezérigazgatói állására jelöli.

2. A képviselő-testület kinyilvánítja azon szándékát, hogy a RÉV VIII. Rt igazgatóságának elnöke Aczél Gábor legyen, amennyiben Aczél Gábor az elnöki feladatok ellátásával nem bízható meg, ill. azt nem vállalhatja, akkor a képviselő-testület Őt a Józsefvárosi Önkormányzatot megillető igazgatósági tagságra választja meg.

Abban az esetben, ha a Fővárosi Közgyűlés és az OTP Bank Rt elfogadja Aczél Gábor elnöki jelölését, a Józsefvárosi Önkormányzatot megillető másik igazgatósági tagjának kiválasztására az alábbi személyek közül

  • Baross Pál
  • Dr. Takács György
  • Locsmándi Gábor
  • Krasznói András

az 1. pontban megjelölt személyeket, képviselőket kéri fel.”

A nevekhez néhány kommentár: a pályázat elbírálásával megbízott 4 fős csoport a polgármesterből és a frakcióvezetőkből állt. Az elnöki posztra megnyerni kívánt Aczél Gábor pedig kiváló építész, településfejlesztési szakember, korábban Budapest főépítésze, később a 9. kerületi rehabilitációt bonyolító SEM IX. vezérigazgatója. Teljes volt az egyetértés a személyében, de nem vállalta a megbízatást és egyéb feladataival való összeférhetetlenség miatt az igazgatósági tagságot sem. Így erről a listáról végül Baross Pál került be az igazgatóságba, szintén kiváló urbanista, ingatlanfejlesztő, aki 15 év hollandiai munka után a rendszerváltáskor jött vissza Magyarországra.

Az igazgatóság elnökét végül a főváros javasolta, Pataky Szabolcs személyében, aki 1989 és 1995 között a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára volt (ezt most néztem meg, akkor azt hiszem nem tudtam, vagy elfelejtettem).

Látható, hogy mindegyikőjük kiváló szakember, nem politikai alapon lettek kiválasztva. A vezérigazgatói posztra pedig pályázatot írtunk ki. A pályázat elbírálásán a fentiekben megnevezett 4 főn kívül részt vettek a hivatal illetékesei és úgy emlékszem, hogy a jelentkezők meghallgatásán más képviselők és jelen lehettek. Teljes nyitottsággal zajlott tehát a folyamat, melynek során teljes egyetértésben dr. Németh Lászlót találtuk a legalkalmasabbnak.

A belinkelt önéletrajzában megemlékezik vezérigazgatói eredményeiről is. Én máshogy emlékszem. Két év múlva mindenesetre nem volt vita abban, hogy meg kell válnunk tőle. (A Rév első két évéről majd még írok.) De ebben a vonatkozásban legalább nem tehettünk egymásnak szemrehányást.

A R.É.V. VIII. Józsefvárosi Rehabilitációs és Városfejlesztési Rt. alapítását végül 327/1997. (V.27) határozatával fogadta el a képviselőtestület. Az alapító okirat, a részvényesi megállapodás és az opciós szerződés 1997. augusztus 1-vel került aláírásra. A cég 60 milliós tőkével alakult, első székhelye az Üllői út 14. szám alatt volt.

Az igazgatóság összetétele: Pataki Szabolcs elnök, Takács Sándor, Baross Pál, dr. László Ildikó (OTP), dr. Németh László vezérigazgató. A felügyelőbizottság: dr. Sztrillich András elnök (a kerületi KDNP részéről, de ettől függetlenül ingatlan-ügyekben járatos jogász), Mitus Zsuzsanna, dr. Csúcs László, dr. Németh Miklós (OTP). Mitus Zsuzsannát és Csúcs Lászlót a főváros delegálta. Mitus, aki később a kerületi MSZP elnöke, majd alpolgármester lett, ekkor még nem a kerületben volt MSZP-tag.

Molnár György

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr795678873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása