A mi Józsefvárosunk

54. Kék Pont helyett 2.

2013. szeptember 25. - SziliBalazs

02.jpgKék Pont helyett, fehér folt a drog probléma térképén II.
Beszámoló a tűcsere program megszüntetéséről döntő Képviselői Testületi döntésről

A Kék Pont Alapítvány előző évi beszámolóját egyhangúlag fogadta el ez év júliusában a Humánszolgáltatási Bizottság.

Kettő hónap elteltével, az Alapítvánnyal történő előzetes egyeztetés nélkül, a velük kötött együttműködési szerződés felbontására érkezett javaslat. Az előterjesztés szerint a drogszemét, valamint a drog árának bűnözés útján történő beszerzése a tűcsere program következménye. Két önkormányzati cég, a Közterület-felügyelet és a JVSZ beszámol az általuk tapasztalt nagy mennyiségű eldobott használt fecskendőről, javasolva a tűcsere program befejezését. A Testületi ülésre hívatlanul jött és szót kapott az Alapítvány elnöke.

Ferencz Orsolya kerek-perec kimondja, hogy az országos drogstratégia semmit nem ér

Megállapítható, hogy a közbiztonság és köztisztaság területén lévő anomáliák rendezésére terén megmutatkozó hiányosságok miatt a Kék Pont alapítvány lett bűnbaknak kikiáltva. Az ő tevékenységük ellehetetlenítése eladható a probléma megoldására irányuló Önkormányzati intézkedésnek, amivel kifogható a szél a lakossági panaszok vitorlájából. („Nem tudjuk megmagyarázni, hogy miért nem lép előre az Önkormányzat, az Önkormányzat tehetetlenségét érzik ebben az ügyben a helyi lakók. Több száz szülőről van szó, aki konkrétan jelezte, hogy most volt elég, és az Önkormányzat lépjen valamit.” Dr. Kocsis Máté)

A Kék Pont Alapítvány tűcsere programjában anonim szolgáltatást végez, de önkéntes regisztráció alapján rendelkezik lakóhelyre vonatkozó adatokkal. 2012-ben a szolgáltatást igénybevevők 60 %-a volt józsefvárosi.(„A lakosságnak végtelenül elege van abból, hogy 1500 drogos a környékbeli játszóterekre, közterületekre jön ide, Budapest minden pontjáról, belőni magát, majd bemegy a Kék Pontba és megkapja az új tűt, amit szintén ugyanott eldob. Sajnos nem viseli el a lakosság ezeket a jelenségeket.” Dr. Kocsis Máté”)

A tűcsere program legfőbb célja a HIV és HCV terjedés megakadályozása. A HIV vírus elterjedése az intravénás droghasználók körében nem jelentős, ellenben a hepatitis C vírus jóval fertőzőbb. A Nemzeti Drog Fókuszpont által vizsgált intravénás droghasználók 25 %-a volt hepatitis C vírus által fertőzött. A fertőzés hosszú távon akár halálos májbetegséghez vezethet.(„Van egy víziója az alapítványnak, ha megszűnik a tevékenységük, akkor milyen egészségügyi bomba fog robbanni a kerületben. Nevezetesen a HIV fertőzésről van szó. Én utánajártam, kiderült, hogy nagyjából egy évben, nagyjából, hozzávetőlegesen 1200 HIV fertőzött lesz az országban, és ennek egy százalékánál is kisebb azok száma, akik tűtől fertőződtek meg, szakemberek szerint sokkal inkább szexuális úton. Ha az a mantrája az Alapítványnak, hogy HIV járvány lesz a kerületben, ha ők kiteszik a lábukat, akkor a tapasztalatok és a szakemberekre hallgatva azt javaslom, inkább óvszert osszanak, ha szexuális úton terjed a HIV és nem a tű által.” Balogh István Szilveszter”)

A tűcsere programok lehetőséget adnak az intravénás kábítószer-fogyasztók számára, hogy az injektálás során használt eszközeiket (tű, fecskendő, szűrő, stb.) ingyenesen steril eszközökre cseréljék. Ez nem csak a steril eszközök biztosítását jelenti, hanem a csere által a már használt tűk/fecskendők begyűjtését is, ezzel is megelőzve a vírusfertőzések terjedését. („a fertőző betegségek megelőzése érdekében nem tehet mást az Önkormányzat, mint hogy ezt a szolgáltatást, megpróbálja valamilyen módon megfékezni, vagy megszűntetni ebben az Önkormányzatban. Ezt nem teszi másért, hanem azért, hogy a lakosok ne kapják meg azt a fertőzést, ami egyébként ezzel a szolgáltatással, tevékenységgel együtt jár.” Dr. Sára Botond)

A tűcsere program megszűnése következtében megsokszorozódik a közös tűhasználat, ami fokozza a fertőzésveszélyt, ami nem a droghasználók belügye, hanem a többségi társadalmat is érinti. („A járvány először a drogosok között fog kitörni, de mert a drogos társadalom nem egy zárt közösség, hanem ezer ponton érintkezik a nem drogos társadalommal, így néhány éven belül járvány veszély alakul ki, mert nem tudják cserélni a fecskendőt steril fecskendő hányában a drogosok, az a drogos társadalmon kívül is járvány veszélyt okoz. Ez egy nem kellően végig gondolt javaslat, konzultáció nélkül, hatásvizsgálatok nélkül ezt megszavazzuk, az egy nagyon súlyos felelősséggel jár azok számára, akik ezt meg fogják szavazni.” Jakabfy Tamás)

Korlátozott számban (3 db/fő) csere nélkül is adnak tűt, ami növeli az esélyét az eldobott fecskendők növekvő darabszámának, ellenben csökkentik a fertőzés veszélyt. („A tűcsere programnak, több jelentés alapján, több hibája van, az érintettek arról nyilatkoznak, hogy itt nem csak csere, hanem tűosztás is folyik.” Dr. Kocsis Máté)

Az intravénás droghasználat már jelen van és nem csak a nagyobb budapesti lakótelepeken, tűcsere program ide vagy oda, ez tény. Nem csak nálunk, Romániában is volt hasonló intézkedés, ott az elmúlt két évben visszaszorult a tűcsere program. Ezután a Román Egészségügyi Minisztérium legfrissebb jelzése szerint, Romániában az elmúlt egy-másfél évben jelentősen nőtt az olyan bejelentett új HIV-fertőzöttek száma, ahol a fertőződés intravénás kábítószer-használat útján történt. („Ha nem alakul ki az a rendszer, hogy Budapest legalább 30 pontján ez elérhető szolgáltatás, akkor mi egymagunk, köszönjük szépen nem kérjük. Ha megoldódik, hogy ez ellátott a másik 29 ponton, akkor mi is kivesszük a részünket.” Dr. Kocsis Máté)

Az Ügyészség 2006. július 28.-án kelt állásfoglalásában elismeri, hogy a tűcsere programok nem növelik a drogfogyasztók számát, és a tűcserélők ellen nem indul eljárás.  Nem a kiadott fecskendő, hanem a korábban kialakult szenvedélybetegség, a heroin, az amphetamin, és a kokainfüggőség ösztönöz az újbóli szerfogyasztásra. A kiadott steril tű nem kényelmesebbé, hanem biztonságosabbá teszi a szerhasználatot, mert véd a fertőzések továbbadásától. A rendszeresen cserélt fecskendő és tű nem a drogfogyasztást, hanem a leszokást segíti elő azzal, hogy a rendszeres tűcsere során segítő kapcsolat alakul ki az ügyfél és a tűcserét végző szakember között, bizalmas légkör, ahol lehetőség nyílik a drogfogyasztás abbahagyásának elősegítésére. Nemzetközi tapasztalati tény, az intravénás drogfogyasztók a tűcsere programokban kérnek először segítséget a gyógyulásukhoz. („A statisztika szerint egyre nagyobb, egyre többen jelennek meg a kerületben, ami gyakorlatilag a program tekintetében, nemhogy a megelőzés, hanem elősegítés úgymond célját fogalmazza meg, hanem engedjék meg a bátorságot és jogászként azt mondjam, hogy akár az elősegítését a drogfogyasztásnak, ami egyébként büntető felelősséget is magával hoz.” Dr. Sára Botond)

A világon sehol nem fejlesztettek még ki olyan módszereket vagy törvényeket, amelyek jelentősen csökkentenék a drogfogyasztók számát – ellenben a szigor, a zéró-tolerancia a droghasználat rejtőzködőbbé és kockázatosabbá válását eredményezi. A nyugat-európai országok már megtanulták, hogy a drogfüggők számára a kezelésbe, s aztán a rehabilitációba vezető út első lépcsőfokát az ún. alacsonyküszöbű programok jelentik, mint amilyen a tűcsere. („Azt gondolom, egyáltalán nem kéne ilyen fajta tűcsere, vagy tűadó pontot létrehozni, mert akárhányan is fognak ott tűt cserélni, a lakókörnyéknek, jelen esetben a Magdolna negyedben a környezet életminősége jelentősen csökkenni fog, köszönhetően annak, hogy ott megjelennek ott a kábítószeresek, elszórják a fecskendőiket, belövik magukat a kapualjakban, a társasházakban, ez bizony a lakosok számára ez rendkívül kellemetlen.” Pintér Attila)

Sokan nem veszik igénybe a tűcsere program szolgáltatását. Az intravénás droghasználók többsége azt gondolja, hogy a gyógyszertárakban inkább maradhatnak névtelenek és láthatatlanok, mint egy tűcsere programban ezért gyógyszertárban vásárolnak, és használt eszközeiktől a lehető legrövidebb időn belül, mint vélt bűnjeltől szabadulnak, leggyakrabban úgy, hogy ott hagyják, ahol éppen szúrtak, vagy jó messzire elhajítják. („a rengeteg elhasznált fecskendőnek az okozója jelentős mértékben ez az intézmény, aki ellátja ezeket a drogosokat tűvel, azokat a drogosokat, akik egyébként adott esetben, bár nem vagyok tisztában a tarifával, több tízezer forintot képesek elkölteni, sokszor bűnöző életmódból szerzett pénzből drogra, azonban a fecskendőt már nem vásárolják meg. Nem tudom, mennyibe kerül, doktornő mondja 10 forintba egy fecskendő, arra már sajnálja a pénzt.” Vörös Tamás)

Miletics Marcell Baptista Szeretetszolgálat - Utcafront programvezető humánus szolgáltatásnak tartja az általuk üzemeltetett tűcsere programot. Szerinte a tűcsere programok olyan drogfüggőket tudnak elérni, akiknek leggyakrabban nincs kapcsolata más egyéb segítő intézménnyel. Ha már kialakult a bizalom, akkor a tűcsere egy eszköz és módszer lesz a kapcsolattartásban, illetve az egyéni és társadalmi károsodások csökkentésében. Ekkor nyílik lehetőség a biztonságosabb droghasználattal kapcsolatos legfontosabb ismeretek átadására, a fertőző betegségek elkerülésének módszereire, a kevesebb kockázattal járó intravénás használat szabályaira és a túladagolás elkerülésének, szükséges teendőinek átbeszélésére. („Ki humánus a többséggel, ki humánus a családos anyukákkal, ki humánus az idősekkel, ki humánus a nyaklánc kitépő idegenekkel, akik ide bejönnek, gyorsan kitépik a nyakláncot, eladják 5 forintért, megveszik a drogot, és rohannak egy tűért a Kék Pontba. Milyen humánumról beszélünk itt? A humánum én szerintem az, hogy ha ezt az egész rendszert teljesen megszüntetjük, és újból felépítjük, és pontosan az ilyen vadhajtásokat, ezeket az ál humánus dolgokat megszüntetjük a kerületben.” Kaiser József)

A Tűcsere programok kb. 70 %-os becserélési arányról számolnak be, tehát 10 tűből 7-et visszahoznak a kliensek. („Azt gondolom, egy tűcsere program, amiatt sem működhet, mert elképzelek egy kábítószer használót, aki belövi magát, belekerül egy ilyen kábulatba, utána azzal fog foglalkozni, hogy a fecskendőt gondosan becsomagolja, elrakja, hogy majd legközelebb visszavigye? Ez szerintem nem megoldható. Ez, a valóságban nem valósítható meg.” Pintér Attila”)

A testületi ülésen a többségi döntéshozók kész tényként kezelték Polgármester úr fikcióját, miszerint a kerület drog problémáért a Kék pont a felelős. Hevesen magyarázták, milyen sok az eldobott fecskendő, milyen veszélyes, ha megszúr valakit. Ezt természetesen valamennyi ellenzéki képviselő ugyanúgy tudta, csak szerintünk ezzel a döntéssel a megoldáshoz nem közeledtünk, hanem távolodtunk. A legaktívabb hozzászóló Dr. Ferencz Orsolya volt. Ő, egy csupa szív, hatalmas igazságérzettel rendelkező Asszony, aki a kontroll legkisebb igénye nélkül, vakon hisz a Polgármesteri kinyilatkoztatásban, pont úgy, mint ahogy a vallási felekezetek tagjai is kételyek nélkül fogadják el lelki vezetőik szavát. A képviselő Asszony meggyőződése védelmében, az eretnekek számára kijáró haraggal, verbálisan lesújt, minden ellenvéleményre.

Kommentár nélkül, néhány részlet:

„A Kék Pont képviselője azt mondta, katasztrófa lesz, ha kiteszik a lábukat a kerületből, és az általuk szolgáltatásnak nevezett tevékenységet abbahagyják. Azt kell mondjam, nem lesz katasztrófa, katasztrófa most van, mi megelőzzük, hogy ez a katasztrófa eszkalálódjon, mert nem hogy nem előzünk meg járványt ezzel a tevékenységgel, hanem ez járvány veszélyt jelent a társadalomnak az egészére, annak egészséges részére, különösképpen pedig, a rendkívül kíváncsi, minden fényes tárgyat összegyűjtő gyerekekre.”

„... itt elenyésző mértékben lehet tűcseréről beszélni, a valóságban Önök, ha pontosan kell megfogalmazni, tűt adnak, tű osztogatás folyik, és a visszaérkezés, ezeknek a tűknek a visszaszedése nem megoldott.”

„Felelős édesanyaként, felelős képviselőként csak azt a döntést tudom meghozni, hogy ezt a tevékenységet a kerületben be kell fejezni. Továbbá szeretném jelezni azt, hogy a kerület túlterhelt az ilyen jellegű tevékenységek és leszakadt társadalmi rétegek segélyezése, ellátása tekintetében. Ferencvárosban van az Önök abszolút központja, tehát az érintett rétegek, nem maradnak abszolút ellátás nélkül. A kerület jelenleg ennél többet vállalni nem tud, viszont a 80 000 emberért felelős.”

„A Kék Pont alapítván képviselője mondta, hogy hát ők a tűk összeszedésében valami féle tevékenységet végeznének. Azt kell, mondjam, ez egyszerű statisztika. Ebben az évben 2027 tűt talált meg és szedett össze a JVSZ. Azt kell, mondjam, ez azt jelenti, hogy a kiadott tűk számát is figyelembe véve, gyakorlatilag minden tűt eldobálnak az igénybe vevők.”

„Azt kell, hogy mondjam, szomorú, vagy jó hír, attól függ, honnan nézzük, ez bizony egy országos kérdés, országos feladat, nem terhelhető rá, egy 80 000 emberért felelős, egyébként Magyarországi viszonylatban nagyvárosnak számító Önkormányzat vállára. Sem egészségügyi, sem anyagi, sem szervezési vonatkozásában, ez minket nem terhelhet.”

„Én azt gondolom, hogy Jakabfy Képviselő Úr azt mondta ugye, hogy a társadalom jól felfogott érdeke, hogy ugye itt ezzel a tűcserével megelőzzük a járványokat. Ez az állítás gyakorlatilag minden pontján cáfolatot érdemel. A járványokat nem megelőzzük ezzel, hanem kiterjesztjük a járvány veszélyt a társadalomnak a droghasználattól nem érintett részére is. Olyan egyénekre, akik egyébként soha életükben nem találkoznának ezekkel a vírusokkal, így borzalmasan nagy fertőzési felületet biztosítunk neki, ez járványügyileg egyértelműen veszélyt hordoz. A társadalomnak pedig az a jól felfogott érdeke, csatlakozva alpolgármester Úr jogi érveléséhez, hogy ezt az elősegítő tevékenységet, ami gyakorlatilag a droghasználat megkönnyítése és támogatása, veszélyeztetve ezáltal a többségnek az egészségét és érdekeit, ezt nem segítjük elő a továbbiakban, hanem a droghasználatot visszaszorítjuk.

"Nekem egyébként is személyes meggyőződésem, hogy azok az ál humánus érvek, amelyek az ilyen tűcsere programok mögött meghúzódnak, gyakorlatilag a droghasználók számára is veszélyt hordoznak, hiszen egy olyan tevékenységet segítenek számukra végezni, amely a saját egészségüket veszélyezteti leginkább és a környezetüket, ahelyett hogy a problémájukra valós megoldást kínálnának. Hatásvizsgálatot kért számon rajtunk Jakabfy Képviselő úr, akkor azt tudom mondani, hogy úgy tudom egyébként, mint matematikus, egyébként is ezekben a statisztikai vizsgálatokban nyilván jól otthon van, semmi más dolgunk nincsen, mint a fecskendők megtalálási pontjainak sűrűségét, rávetítjük Józsefváros térképére és egyértelműen kirajzolódik előttünk az, hogy hol találjuk meg ezeket a fecskendőket, egyre növekvő sűrűségben, a tűcsere ponthoz közelítve. Ez nyilvánvalóvá teszi, hogy a két dolog között összefüggés van.”

„Jakabfy Képviselő Úr arról beszélt, hogy az érintett drogosok ellátását biztosítjuk, ha tűcsere program van a kerületben. Pontosan ez az az ál humánus érv, amit előző hozzászólásomban is kiszerettem volna emelni, amennyiben jól emlékszem, a hajléktalanokkal kapcsolatban felmerült vitáinkban is, önök, valami egészen mást értettek a hajléktalanok humánus ellátásán mint mi. Gondolom, Önök azt gondolják, hogy a hajléktalanok ellátásában akkor osztogassunk papundeklit a hideg napokon, az alkoholisták ellátásánál a vodkát tegyük ingyenessé, a családtagjaik számára pedig a leukoplaszt. Ezek az ál humánus megközelítések a társadalom valódi problémáit nem oldják meg, csak akkumulálják, sőt fokozzák.”

A Testületi ülésről beszámol a kozpontibizottsag blog is. A Kék Pont kiebrudalása megtörtént. Felkészül, Megálló Csoport?

Szili Balázs - Józsefváros, Magdolna negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr195532275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása