A mi Józsefvárosunk

51. Párbeszéd a Magdolna-negyedről

2013. szeptember 20. - akoskomassy

06.jpgSzeptember 18-án egyhangú döntéssel fogadta el Józsefváros Képviselő- testülete a Magdolna-negyed Program III (MNPIII) kapcsán a negyedről megrendezésre kerülő szomszédsági fórumsorozatot. Ennek köszönhetően október márciusig havi egy szerda este 6-tól 8-ig a Kesztyűgyárban a negyed lakói és az önkormányzat a fejlesztést megvalósító intézményei tematikus bontásban tudják megbeszélni az MNPIII részleteit, azaz a szociális városrehabilitációt és a negyed fejlődését.

Ezzel egyidejűleg – szintén napjainkban született döntés következtében – alighanem aktív működésbe kezd a Helyi Támogatói Csoport (HTCS), amely a Magdolna-negyed lakóinak perspektíváját hivatott megjeleníteni a fejlesztési program megvalósítása során. Mind a szomszédsági fórumok, mind a HTCS ülései nyílt ülések lesznek, így a következő fél év folyamán havonta kétszer hivatalosan mindenki számára hozzáférhető esemény foglalkozik a Magdolna-negyed szociális rehabilitációjának részleteivel.  A szomszédsági fórumokra október 9-én, november 13-án, december 11-én, január 29-én, februárban és márciusban pedig egyaránt 12-én, minden esetben szerda esténként 18-órától 20 óráig, a HTCS rendes üléseire minden hónap utolsó keddjén 13 órakor kerül sor.

kalvaria_utca.jpg

Mindkét lépésre büszke vagyok szocialista politikusként. A HTCS és annak működése hiányát elég gyakran és hangosan kritizáltuk, míg végül nyárra átbillent a hegemón kormánypárt hozzáállása az érdektelenségből a probléma megoldásának keresésére és megtalálására. A HTCS működését egy éven át elsumákoló Balogh István Szilveszter helyett kinevezték HTCS elnökké Sántháné alpolgármestert, a HTCS döcögésnek indult, s immár ügyrendszerű testületi papír is született a HTCS működéséről, amely ugyan nem teljesen felel meg a valóságnak, de talán már az érezhető működéséhez is elég. Ja, és persze a HTCS fideszes szemszögből történő felértékelődésének szimbóluma, hogy a legutóbbi testületi döntés részeként beültette magát Kaiser főpolgárőr is a HTCS-be, mondván, hogy ő is a Magdolna-negyedből kapta a szavazatait.

A nagyobb előrelépést azonban a szomszédsági fórumsorozat jelenti, amelyre ugyan a javaslatot nyáron írtam, társelőterjesztőmmel, Egry alpolgármesterrel augusztusban beszéltem meg, de olyan sebességet és figyelmet kapott a polgármesteri apparátusban, hogy végül csak utolsó pillanatban előkerülő sürgősségi indítványként kerülhetett a testület elé, de sebaj! A lényeg, hogy napirendre került és egyhangú döntéssel elfogadtuk.

Hozzászólási jegyek lesznek, minden résztvevő hozzászólhat, felteheti kérdéseit s azokra a szakbürokraták remélhetőleg válaszolnak is.  És mindez úgy kezdődik, hogy az első alkalommal a Magdolna-negyed Program előző szakaszát és annak örökségét beszéljük meg. Mindez azért méltó kiemelésre, mert az MNP-vel kapcsolatos elégedetlenség, előítélet és rossz tapasztalat túlnyomó többségében a társadalmi párbeszéd hiányára, vagy elégtelenségére, a lakók és a megvalósítók közötti partneri viszony és az ehhez szükséges érdemi eszmecsere létre nem jöttére vezethető vissza. Már pedig alapvető kötelesség, hogy ha már egyszer több forrásból több ezer ember erőfeszítéseként több milliárd forint befektetésével azon fáradozunk, hogy Budapest egyik hagyományosan legzűrösebb negyede újjászülessen, akkor ebben a negyed lakói, polgárai is részt vegyenek, kudarcokat és sikereket egyaránt lássák, velünk közösen átéljék.

Komássy Ákos - Józsefváros, Corvin-negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr775524526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása