A mi Józsefvárosunk

27. Megújul-e az Auróra?

2013. június 03. - ReveszM

06.jpgAzaz: Megújul-e az Auróra utcai rendelő?

A szerdai testületi ülés rendkívüli volt, amelynek indokoltságaként az hangzott el, hogy Kormányhatározat született, melynek értelmében rövidesen pályázatot írnak ki az Auróra utcai rendelő felújítására, - rövid határidővel - ezért keletkezett  a „Fedezet biztosítása pályázatíráshoz” című előterjesztés.

S valóban május 17-én megszületett a Kormányhatározat: Budapest VIII. kerület területén megvalósuló járóbeteg és alapellátási egészségügyi szolgáltatások fejlesztését célzó projektre 970 000 000 Ft elszámolható közkiadás keretösszeggel kiemelt projekt-felhívást jelentessen meg a nemzeti fejlesztési miniszter, 2013. június 15-ig.

A kerületben az egészségügyi  szolgáltatások körülményeinek javítására, a műszerek, felszerelések korszerűsítésére évek óta készülnek tervek, hiszen a szükségessége nyilvánvaló. Kezdődött azzal, hogy kerületünk átvette a fővárostól a Trefort utcai épületet, azt ígérve, hogy a Palota-negyedben élők ellátását továbbra is ebben az épületben fogja biztosítani. Az utca felőli épület, eredetileg egy palota,  nem egészségügyi intézménynek épült, a fenntartási költségei magasak voltak. Igaz, hogy épült hozzá később egy újabb szárny, de az épületegyüttes így is igen drágán volt üzemeltethető.

aurorae1.jpg

A legelső elképzelés az volt, hogy az épületben egy olyan egészségközpontot lehetne létrehozni, amelyik betegségmegelőzéssel, egészségmegőrzéssel foglalkozna, és közösen használhatnák az V-VII-VIII. kerületben élők.

Talán nyolc évvel ezelőtt egy újabb terv született meg: eladja az önkormányzat a Trefort utcai épületet, és a vásárló felépít, vagy felépíttet egy új egészségházat a Rökk Szilárd utcában, ahol valamennyi háziorvosi rendelő elfér, és emellett lesznek ott szakrendelők, de lett volna hely fogorvosi rendelőknek is. (A Rév8 számításai szerint ez a konstrukció nem jelentett volna plusz kiadást az önkormányzatnak, a tervek olyannyira kidolgozottak voltak, hogy már az orvosokkal is sikerült egyeztetni.)

Ezután ismét változott az elképzelés, a háziorvosoknak új rendelőket alakítottak ki a Palotanegyed különböző pontjain, és megindult a tervezés egy Bacsó Béla utcai üres önkormányzati telekre. (Ennek érdekességeként a legfelső szintre egy új óvodát terveztek.) Közben még az az elképzelés is előkerült, hogy szomszéd kerülettel összefogva hozzunk létre egy korszerű rendelőintézetet. Ezt követte az az elképzelés, miszerint a Trefort épületért cserébe a vásárló felújíttatja az Auróra utcai épületet, és melléképületekkel látja el, kerületi szociális intézményeknek adva helyet.

Bármilyen összetételű volt a képviselő-testület, az évek óta nyilvánvaló volt, hogy a rendelő felújításra szorul, korszerű feltételekre van szükség. Most megszületett a Kormány döntése, Európai Uniós támogatással megújulhat a rendelőintézet. A képviselő-testület pedig rendkívüli ülésén - tudva az igen rövid határidőt - 9,7 millió forintot biztosított a pályázatírásra és a teljes körű pályázati dokumentáció összeállítására.

Révész Márta
Józsefváros, Corvin negyed

 

Kormányhatározat:

A Kormány 1268/2013. (V. 17.) Korm. határozata

a Közép-Magyarországi Operatív Program 2011–2013. évekre szóló akcióterv 2., 4. és 5. prioritásának megállapításáról

A Kormány

1. megállapítja a Közép-Magyarországi Operatív Program 2011–2013. közötti időszakra szóló akcióterv 2., 4. és 5. prioritását az 1. melléklet szerint,

2. felhívja a nemzeti fejlesztési miniszter útján a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökét, hogy a Közép-Magyarországi Operatív Program részeként,

a) Budapest VIII. kerület területén megvalósuló járóbeteg és alapellátási egészségügyi szolgáltatások fejlesztését célzó projektre 970 000 000 Ft,

b) az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet (OPAI) fejlesztését célzó projektre, 130 000 000 Ft,

c) Budapest Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának „Északi-Lipótváros megújítása projekt” benyújtása érdekében 1 855 000 000 Ft

elszámolható közkiadás keretösszeggel kiemelt projekt felhívást jelentessen meg,

Felelős: nemzeti fejlesztési miniszter

Határidő: az a) alpont tekintetében: 2013. június 15.

a b) alpont tekintetében: 2013. június 15.

a c) alpont tekintetében: azonnal

3. visszavonja a regionális operatív programok 2011–2013. évekre szóló akcióterveinek megállapításáról és egyes prioritásai keretének növeléséről szóló 1648/2012. (XII. 19.) Korm. határozat 7. mellékletének az akcióterv 2., 4. és 5. prioritására vonatkozó részeit.

Orbán Viktor s. k.,

miniszterelnök

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1005341717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

08.szabogabor 2013.06.03. 15:48:24

Namost akkor, Kedves Képviselőasszony, mielőtt hálától párás szemmel véletlenül mellényom az egérrel és a végén még egy teljes alakos Orbán poszter is fölkerül ide, akkor leírom én, ha Ön már nem hajlandó, mi is történt valójában.

2006-ban az SZDSZ-MSZP koalíció végigvitt mind a politikai, mind a szakmai egyeztetéseken egy koncepciót. A Trefortot eladjuk, és helyette egy új, egészségügyi célra épült, gazdaságosan üzemeltethető egészségcentrumot kapunk. Kiírtuk a pályázatot, amit egy Georosco nevű cég el is nyert. Tehát a lényeg: az Auróra mellett lett volna még egy kerületi egészségközpont.

A Fidesznyik helyi kormányzás 2007-től azonnal elkezdte leépíteni az elfogadott programot, olyan durván zsebremenően, hogy az ügyben Ügyészségi vizsgálat zajlik. Ugyanis a Georoscóval szépen leültek tárgyalni, és egymás után föloldozták a kötelezettségei alól. Gondolom, jó pénzt kaptak azért a Fidesznyikek, hogy a Georosconak ne kelljen semmit sem csinálni, de a Trefortot mégis megkapja. Magyarul egy milliárdos mutyi lett a milliárdos egészségház helyett.

Mára már odáig jutottunk, hogy se Trefort, se Egészségház, se felújított Auróra. Úgyhogy annak az egymilliárdnek a helyére, amit Fideszék eltapsoltak, most kapnak újabb egymilliárdot az adófizetők pénzéből, hogy újabb közbeszerzéssel azt is el lehessen tapsolni.

Ez a valós történet, Kedves Képviselő Asszony. Ugye mennyire más a valóság, mint amit írni tetszett? Hiába, ilyen az, ha az emnber nem Bérellenzéki. Nem kell eredményként föltüntenie azt, ami kudarc és lopás.
süti beállítások módosítása