A mi Józsefvárosunk

26. Citrom-díjas MNP III.

2013. május 29. - akoskomassy

02.jpgCivil Citrom díjra szolgált rá az MNP III.

A Magdolna-negyed Program legfőbb szervezeti és vezetési változását úgy tudom összefoglalni, hogy végleg eltűntek belőle a civilek. Mármint az autonóm, a hatalomtól független civil szervezetek. Mert azért persze a névleges civil részvétel kipipálásáról gondoskodnak a projektgazdák.

Itt van például ez a kiváló Kaiser-őrség. Szerintem ugyan felesleges egy harmadik biztonsági szervezet, sokkal többet érne, ha az a kettő amelyik van és túlélte az elmúlt évek orkánjait – a rendőrség és a közterületfelügyelet - hatékonyan átfogná a kerületet és törvénytisztelő eszközökkel közrendet rakna benne, de ezt hagyjuk. Egyelőre a polgárőrség kapja a leginkább kiemelt civil szerepet az MNP-III-ban. Azt, hogy pontosan mit, még nem tudjuk, kotlanak az erről szóló megállapodáson, de annyi kiolvasható példának okáért a már átment előterjesztésekből, hogy ők fognak többek között járőrözni a krízisházak környékén. Eszközhiányuk már nem lesz, mert kaptak hozzá szép nagy irodát, autóflottát és pénzt. (A pénzről csak érzékeltetésül annyit, hogy miközben évente egy milla az összes hétköznapi civil szervezetnek kiosztott pályázati pénz, Kaiser egyesülete kezdetnek a hátralevő csonka évre nyolcat kapott lényegében bemondásos alapon.)

20120920_testuleti6.jpg

Így legalább elmondhatják, van civil részvétel (látszólag) a Magdolna-negyed Program III. fejezetében. Még ha a tervek máshogyan is álmodták meg ezt a dimenzióját a rehabilitációs programnak.

Eredetileg létrejött egy HTCS, azaz Helyi Támogató Csoport, csak éppen nem igazán támogat semmit, sőt, lényegében nem is működik. Pedig egészen hivatalos együttműködési megállapodásban rögzítették, hogy aktívan tesznek a Magdolna-negyed Program III. szociális céljainak megvalósulásáért. Amikor tevékenységük iránti hosszas informális érdeklődés után írásban is tájékoztatást kaptam a projektgazdától (Rév8), megtudtam, hogy a Helyi Támogató Csoport, amelyről 2012. októberében jól határozott a Képviselőtestület, anno megalakult és azóta is készülődik a működésre.

Kocsis Máté és Balogh István Szilveszter pedig nagyívben kerülik azt a problémát, amit holmi civil HTCS tagok aktivitása okozhatna számukra. Vagy valami hasonló oka lehet, a lényeg, hogy a HTCS közel egy éve nem csinál semmit, pedig a Programból lényegében már csupán egy év van csak hátra.

Elgondolkodtam rajta, hogy mitől e sivár kihaltság az MNP-III civil oldalán. Az amúgy sem túl pezsgő civil szféra ami a Magdolna-negyedet jellemzi a szociális városrehabilitáció legtöbb pénzzel megtömött időszakában miért hagy még alább a megszokottnál is. Más magyarázatot nem találtam rá, mint a HTCS összetételét. Tagjai a már említett polgármester és fideszes képviselő, a JCSGYK (családsegítő) és a JKH Nkft. (Kesztyűgyár), két iskola (a Lakatos Menyhért és a Losonci) és egy óvoda (a Koszorú ), valamint három civil szervezet és a Magdolna-negyed Szomszédsági Tanács. A Szomszédsági Tanácsot és a Muro Phral – Testvérem Egyesületet jól tartja az önkormányzat, a civilek közül pedig a MEJOK nemrég kapott új  irodát  az önkormányzattól, a Kapocs Ifjúsági Önsegítő Szolgálat bizonyára örömmel fogadta a Polgármesteri Hivatal támogatását a 2013. évi lakótelepi ifjúsági információs és szolgáltató  iroda pályázaton történő részvételéhez, akárcsak azt, hogy irodájuk bérhátralékait rugalmasan kezeli.

Ennyi… mint látható, a helyi támogató munkát és a civil együttműködés fórumát szolgálni hivatott csoport olyan önkormányzati vezetőket foglal magában akiket nem motivál semmi arra, hogy cselekedjenek, a bevont projektmegvalósító szervezeteknek akad dolguk bőven az MNP-III-mal párbeszéd és civil együttműködés nélkül is, ergo ők ezt külön nem hiányolják, a csoportba beengedett civileknek pedig egytől egyig van mit veszteniük, ha túlságosan konfrontatív hangot engednek meg maguknak az egypárti hegemónia alatt működő önkormányzattal szemben.

Ezért mondom: a Magdolna-negyed Program III. fejezete számos kiválósága mellett a civil párbeszéd és együttműködés területén odáig jutott, hogy megérdemli a Civil Citrom díjat.

Komássy Ákos - Józsefváros, Corvin-negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr605333204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

08.szabogabor 2013.05.30. 06:53:18

Gondolom, Kedves Komássyúr, a Citrom Díjat Önmagadnak is odaítéled. Ugyanis elolvasás és gondolkodás nélkül úgy megszavaztad az MNP3 összes lényegi döntését, mint a szél.

Beleültél a Kesztyűgyári Mutyiegyletbe havi 250 ezer bruttóért, hogy végre összpárti semmittevés és sunnyogás tegye lehetővé épp azt, amit leírsz. Képviselőtestületen valahogy nem épp ilyen bátran viselkedsz valós vitahelyzetben, mint itt, amit leírsz.

Ott szépen csendben nyomogatod az igen gombocskát, majd pedig itt, utólag, mindenen túl, gyakorlod a kritkát. Épp Önmagadról is.

Éshát arról az apróságról meg ne is beszéljünk, hogy tevékeny asszisztálásodnak hála a Szociális Rehabilitációs Programból Ingatlanmutyi lett, ahol Te vagy Kocsis legfőbb támasza a józsefvárosi munkaerő közbeszerzéses kisemmizésben.

Csak azért nem váltál hiteltelenné ettől az írástól, mert az már rég elérte a maximum szintet estedben.

FSándor 2013.06.11. 14:13:54

Tájékoztatásul közlöm, hogy a fentiekkel ellentétben a Magdolna Negyedi Szomszédsági Tanácsot "nem tartja jól" az önkormányzat.

A 2011-ben a Belügyminisztériumnál megnyert Bűnmegelőzési programra 5 millió forintot költöttünk, azzal tisztességesen elszámoltunk, ott végzett munkánkat semmi kritika nem érte, és azóta is meggyőződésünk, hogy egy nagyon előremutató programba fektettük energiáinkat (Tájékozódni lehet maneszota.gportal.hu oldalon). Sajnos folytatása mások részéről nem volt, mi magunk egyes elemeit kiterjesztettük a következő hónapokra is.

Ott vegyesen szereztünk tapasztalatokat, akár a Rév8 Zrt. bizonyos munkatársainak a kerületünkért végzett komoly szakmai munkájáról, empátiájáról, akár pl. a Kesztyűgyár Közösségi Ház akkori vezetőjének civil kezdeményezésekkel szembeni ellenséges viszonyulásáról.

Azóta egy fillért sem kaptunk semmilyen pályázaton, sőt, tudtunkkal az említett intézményvezető áskálódása miatt több irányból is kaptunk visszajelzéseket, hogy egyes vezetők nem éppen pozitívan viszonyulnak hozzánk.

Ettől függetlenül a kerület intézményeivel kialakított jó kapcsolataink továbbra is fennállnak, az önkormányzattal, és minden, a negyeddel kapcsolatban tenni akaró szervezettel és személlyel partneri kapcsolatot igyekszünk ápolni, élünk a minket rendszeresen megtaláló felkérésekkel (fórumok, rendezvények, beszámolók, előadások, így az MNP III. program keretében létrejött Helyieket Támogató Csoport is), ahol elmondjuk véleményünket, javaslatainkat. Ahogy elmondjuk kritikáinkat is, akár az önkormányzati fejlesztő cég felé, akár a kerületi vezetés felé, akár a szociális szféra szervezetei, vagy a köztisztaságért, közbiztonságért felelősök felé.

A HTCS egy év szünet után a múlt héten megtartotta második ülését. Érdekünk, hogy ez a testület - minél több érintett szervezetet bevonva - valódi befolyással bírjon az MNP III programra. Eddig ennek semmi jelét nem adta, meglátjuk, hogy ez a jövőben változik-e.

Tudjuk, hogy országos és majd önkormányzati választások előtt állunk, és egyre fokozottabb lesz a politikum nyomása. A Maneszota azonban politikai elköteleződés nélküli szervezet. Kérjük partnereinket, hogy ezt tartsák tiszteletben!

Köszönettel:
Frank Sándor, a Maneszota elnöke
süti beállítások módosítása