A mi Józsefvárosunk

25. A családi ásó

2013. május 22. - Amijo

03.jpgA szegénység egyre inkább megmutatkozik a köztemetést kérő családok számában. Sokan nem tudják vállalni az átlagosan 300.000.- Ft összegű kiadást. Különösen igaz ez itt Józsefvárosban, ahol sajnos nagymértékű a szegénység. Az önkormányzat segélykerete 2007-től folyamatosan minden évben 30 millió Ft. (Az ezt megelőző évben 90 millió Ft volt a keret a lakosság átmeneti terheinek enyhítésére.)

Egy temetés költsége kerületünkben a lakosság nagyobb része számára vállalhatatlan.

A köztemetések nagymértékű terhet rónak az államra. Ezért a Belügyminisztérium javaslatot készített a költségek csökkentésére. Ezt a kormány elfogadta, így elkezdődhetett a jogszabályi előkészítés. A tervek szerint szociális temetés csak akkor járna, ha az eltemettető személyes közreműködést vállal a temetési procedúrában. Halottat mosdat, ravataloz, búcsúztat, valahogy leengedi a koporsót az általa megásott sírba és szép kis hantot készít.

fiumei_temeto.jpg

Az még nem kidolgozott, hogy milyen ásóval teszi mindezt, milyen szerződéssel kaphatja meg a temetkezési vállalat vagy az állam ásóját, ezért javaslom mindenkinek, még most szerezze be a családi ásót, mert ennek nagy keletje lesz!

A gödörásás nehéz munka! Nem lehet csak úgy a gyásztól elgyöngülve, esetleg a szeretett fél elvesztésétől megzavarodva, kiborulva, kisírt szemekkel nekiállni egy gödörnek, erre bizony készülni kell! Lehet, hogy ezért vezették be a mindennapos testnevelést?

Látva a vézna kisiskolásokat azt gondolom, hogy előbb kell kezdeni a rendszeres edzést Józsefváros játszóterein, valahogy így:

- Gyermekem, ez a homokvár nem jó! Tanulj meg rendesen homokozni! Nem, még nem mehetsz hintázni! Előbb gyakoroljuk a gödörásást! Tegnap nagyon szépen teljesítettél, 30 cm mély lyukat tudtál ásni! Nézzük, ma hátha lesz 35 cm mély is a gödör!

Tudod fiam, nagyon fontos, hogy idejében megtanulj, jó mély gödröt ásni! Tudod apa és anya nem él örökké! Olyan csak a mesében van! No és az angyalkák sem szállnak le, hogy elvigyék azt, aki már nem élhet itt a földön tovább! Hej, pedig ez minden dolgot megoldana!

De nem! Ez a te feladatod lesz.

Látod szép lakást fogunk rád hagyni. Igaz, ha jó sokáig élünk, akkor is fizetned kell majd utána a részleteket. Tehát biztosan nem lesz pénzed eltemettetni bennünket! Így maradni fog a szociális temetés!

Mi nem akarjuk, hogy hazavigyél minket hamvak formájában! Látod Mariska nénédnél is mekkora a zűrzavar, amikor köteles beengedni szegény megboldogult Béla bácsi összes rokonát, hogy hetente leróhassák kegyeletüket!

Minket csak szépen áss el a temető szegényeknek kijelölt parcellájába! Ha megnősz, megkapod majd a családi ásót, hogy ne legyen gondod a sírásáshoz szükséges eszközök bérlésével. Jó kis ásó az! Ha nagyra, és erősre cseperedsz, jó mély gödröt tudsz majd ásni. Na látod ezért kell megenni a spenótot a bölcsődében!

Szili-Darók Ildikó - Józsefváros, Magdolna negyed

A bejegyzés trackback címe:

https://mijozsefvarosunk.blog.hu/api/trackback/id/tr15315020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása